Veel woningen kampen met slechte funderingen en door klimaatverandering breidt het probleem zich alleen maar uit. Woningeigenaren draaien in veel gevallen op voor herstelkosten van schade die ze niet hebben veroorzaakt.

Sommige gemeenten en provincies helpen maar dat is niet altijd voldoende. Zo krijgt huiseigenaar Ellen Dekker maximaal 40.000 euro vergoed, niet genoeg voor haar in tweeën brekende boerderij in de Friese veenpolders. Ze heeft tonnen nodig, schrijft Binnenlands Bestuur.

Gemeenten als Rotterdam en Gouda die veel ervaring hebben met verzakkende woningen hebben funderingsloketten ingericht. Maar een vergoeding zit er niet in, zegt Michel Klijmij-van der Laan tegen het platform voor ambtenaren en bestuurders van overheidsinstanties. Hij is wethouder in Gouda en voorzitter van het kennisplatform Slappe Bodem, een samenwerking van overheden voor funderingsproblematiek.

De gemeente Gouda gaat failliet als het de schade voor 1.200 woningen op houtenpaalfunderingen gaat vergoeden, schetst hij. Probleem is ook dat huiseigenaren geen funderingsonderzoek laten doen, deels door de hoge kosten en deels door struisvogelpolitiek.

Een huis wordt minder waard of onverkoopbaar als funderingsproblemen worden geconstateerd.

Klijmij-van der Laan vindt dat de rijksoverheid het probleem moet oppakken. Er ligt een plan voor een landelijk fonds funderingsherstel, maar dat ligt in de ijskast sinds de val van het kabinet.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Wie trekt voor verzakkingen de portemonnee?